Поїздка в Павлиську школу – батьківщину В.О. Сухомлинського

Опубліковано: 27.10.2016, 9:35

20 жовтня викладачі природничо-географічного факультету Валюк Вікторія, Кугай Марина, Задорожна Олена та професорсько-викладацький склад кафедри педагогіки та освітнього менеджменту на чолі із завідувачем кафедри, професором Олександром Коберником вшанували пам`ять Василя Олександровича Сухомлинського, здійснивши подорож до джерела педагогічних ідей видатного педагога – Павлиської середньої школи І-ІІІ ступенів №1 імені В. О. Сухомлинського Онуфріївського р-ну Кіровоградської області. Протягом 1948–1970 рр. під його керівництвом на базі школи проводився широкий педагогічний експеримент, спрямований на гуманізацію навчально-виховного процесу та всебічний розвиток особистості дитини.
Учасники подорожі вклонилися могилі видатного педагога, поклали квіти на знак глибокої шани українському Просвітителю, Добротворцю, Гуманісту, народному Вчителеві, Людині.
1
Учасники подорожі мали можливість краще ознайомитися з творчою спадщиною видатного педагога, відвідавши педагогічно-меморіальний музей В. О. Сухомлинського, який діє у старій частині школи, яка пам’ятає свого директора. Тут зібрані матеріали, що розповідають про різні періоди життя видатного педагога, про методику організації навчальної та виховної роботи, систему роботи з учителями, які він розробляв.
2
У першій, педагогічній, частині музею відвідувачів зустріли біографічні світлини, особисті листи, нагороди, оригінали праць видатного педагога. В. О. Сухомлинський вважав, що на широку дорогу громадянського життя людину можна вивести лише через стежинку праці. А тому трудове виховання посідало в системі організації роботи з дітьми у Павлиській школі одне з перших місць. Тож в одному із залів музею експонуються сівалка, електромобіль та інші діючі моделі, виготовлені учнями школи в 60 – і роки минулого століття.
3
4
Незабутніми стали кадри хронікально-документального фільму, підготовленого співробітниками музею.
5
У другій, меморіальній, частині музею – службовий кабінет і квартира сім’ї Сухомлинських, які вражають простотою обстановки та величезним різноманіттям книг особистої бібліотеки Василя Олександровича (близько 19 тис. екземплярів).
9
6
7
8
Із великим зацікавленням учасники подорожі оглянули пришкільну садибу: приміщення навчального призначення, зелені класи, шкільний сад, теплиці, велику колекцію рослин, привезених із різних куточків світу під час відряджень В.О. Сухомлинського і особисто ним висаджених.
10
11
Дух та ідеї В. О. Сухомлинського і нині живуть в стінах його авторської школи, проростають добірними зернами розумного, доброго, вічного в душах дітей, яким Учитель віддав своє серце. Вчителі та учні школи шанують пам’ять видатного земляка.
Почуття і настрій від подорожі до колиски ідей видатного педагога передає запис, залишений викладачами кафедри у книзі відвідувачів, який суголосний із багатьма іншими: педагогічні ідеї славетного освітянина – вічне джерело наснаги і творчості, яке ніколи не зміліє, до якого припадаємо і припадатимемо завше, збагачуючись новими ідеями і наснагою для творчої праці.
12


Наверх